Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Съучастникът на Карлос Гон е очаквал бившият лидер на Nissan да избяга от Япония

Грег Кели признава, че Гон доброволно е намалил заплатата си, но отрича да има конспирация по отношение на възнаграждението

Съучастникът на Карлос Гон е очаквал бившият лидер на Nissan да избяга от Япония

Карлос Гон. Снимка: Bloomberg L.P.

Бившият член на Съвета на директорите в японския автомобилен концерн Nissan Motor Co. Грег Кели даде за първи път показания в съда в Токио, заявявайки, че е допускал Карлос Гон да избяга от Япония въпреки наложената му забрана да напуска страната, съобщава Bloomberg.

През 2018 г. Гон и Кели бяха арестувани по обвинения в укриване на доходи и злоупотреба с корпоративни средства.

Кели прекара в ареста 37 дни, като преди да се изправи пред съда, той беше задължен да живее в избрано от властите жилище в Япония, без да има право да общува с представители на Nissan. 

Още по темата

Японската прокуратура обвинява Карлос Гон и Грег Кели в умишлено понижение на размера на възнагражденията на Гон с 9,2 млрд. йени (87 млн. долара) във финансовите отчети на компанията в период от осем години до 2018 г.

Кели признава, че Гон доброволно е намалил заплатата си, но отрича да има конспирация по отношение на възнаграждението.

Показанията на Кели в окръжния съд в Токио в сряда маркират последната фаза на съдебния процес, започнал преди осем месеца.

„Трябва да работим в рамките на законите на компаниите, където правите бизнес“, коментира Кели естеството на работата си. „Ние се стремяхме да постигнем растеж и рентабилност в страните, в които правим бизнес“, добавя той.

Кели признава, че заедно със своите колеги са търсили начини да задържат Гон в Nissan, тъй като бившият председател е „бил ценен“ за концерна.

„Причината, поради която намалих заплатата си, се дължи на общественото мнение и за да поддържам мотивацията на служителите на Nissan“, заяви Гон пред прокурорите в Токио през 2019 г. по отношение на понижението на своето възнаграждение. В края на същата година той успя да избяга в Ливан чрез самолет, скрит в един от багажите.

Кели бе една от най-влиятелните фигури в ръководството на Nissan, преди да бъде арестуван, отговаряйки за човешките ресурси и правните въпроси. Хари Нада, който бива повишен от Кели и взима част от неговите отговорности, е един от основните участници в „скритата“ подготовка около разобличаването на Гон.

След ареста на Гон алиансът между Nissan и Renault претърпя значителни сътресения, като финансовото състояние на японския концерн се влоши. Компанията отчете две поредни години на загуба, като предупреди, че очаква подобно стечение и за настоящата фискална година, приключваща в края на март 2022 г.

Очаква се изслушването на Кели да продължи до началото на юли, последвано от заключително аргументиране няколко месеца по-късно. Присъдата може да бъде издадена в края на тази или в началото на следващата година.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Новини
Daimler отново кара част от служителите да работят на къси смени